Allt om Pistolskytte

Hej och välkommen till denna sida som handlar om den fantastiska sporten pistolskytte!
Jag som står bakom detta initiativ heter Linda och har lång erfarenhet och kunskap inom i princip alla typer av skytte. Jag brukade ofta få många allmänna frågor kring hur man kommer igång, vilka tillstånd man behöver söka, inköp av material, regler kring tävlingar och så vidare. Våren 2006 kom därför idén att försöka skapa en allmännyttig hemsida med information, tips och tricks för så väl nybörjare som erfarna skjutare.

Vad är pistolskytte?

Missförstånd och fördomar kring pistolskytte finns det gott om. Många tror att man likt Tony Montana skjuter hejvilt omkring sig och att det krävs en man, eller åtminstone en väldigt macho kvinna för att klara av det. Men tvärtom! För att kunna utvecklas inom pistolskytte krävs en helt annan rad egenskaper. Det underlättar kraftigt om man har en stor förmåga att koncentrera sig, fokusera och reagera snabbt. En person som är ödmjuk inför aktiviteten, som har tålamod och vars finmotorik är välutvecklad kommer att nå långt. Därför brukar jag säga att det är mycket olyckligt att så få kvinnor söker sig till sporten – de brukar nämligen besitta rätt stora portioner av de egenskaper som krävs.

Allt om Pistolskytte

Inom pistolskytte finns flertalet olika grenar så som fältskjutning, skidskytte, magnumfältskjutning, luftpistolsskjutning och precisionsskjutning. Man ansöker om medlemskap i en särskild skytteklubb, och får sedan möjlighet att delta i klubbens olika tävlingar.

Hur börjar man?

Mitt bästa förslag är att man först provar på pistolskytte som engångsföreteelse, för att se om det överhuvudtaget är något som passar den specifika personen. Live It och andra upplevelsepresent-företag anordnar events där man för en billigare peng får prova på sporten, utan att behöva inköpa egna material och så vidare. Man kan även be om att få gå en kortare introduktion hos den klubb man är intresserad av att senare bli medlem i.

Känner man sig sedan manad att fortsätta måste man börja med att ansöka om vapenlicens hos Polisen. Därefter ansöker man om medlemskap i en skytteklubb, och blir man intagen får man delta i flera olika kurser och utbildningar rörande framförallt vapensäkerhet samt grundläggande kunskaper i hur man hanterar vapnet och skjuter.

Pistolskytte är ingen billig hobby att ägna sig åt. Det finns en hel del saker som måste inköpas, så som vapenskåp, ammunition, kostnaden för inträdet i klubben med mera. För att syssla med krutskytte måste man vara minst 14 år, och målsman måste närvara på alla träningar och tävlingar.