Olika discipliner

När du väl har följt mina tips på vad du som nybörjare ska tänka på för att lära dig skjuta med pistol, är du kanske intresserad av att börja tävla i pistolskytte? Det blir en extra motivation till att fortsätta träna upp din förmåga att använda pistol och är samtidigt ett roligt och socialt evenemang.

För dig som redan är en erfaren pistolskytt, finns det alltid någon tävling som kan locka. Ett tips är att testa en ny tävlingsform för att kunna utmana dig det där lilla extra, så att du ska bli mer motiverad att fortsätta träna på pistolskytte.

Det finns flera olika typer av tävlingar i pistolskytte. Det som varier mellan tävlingsformerna är målet, vilken typ av pistol du använder och avståndet mellan skytt och mål.

Skjuta med luftpistol

En disciplin inom pistolskytte är kanske lite otippat – femkamp. Det är nämligen en av de fem grenarna i modern femkamp som består av skjutning med luftpistol. De resterande fyra grenarna består av fäktning, hästhoppning, simning och terränglöpning. Modern femkamp har varit en olympisk tävlingsgren sedan år 1912.

Metallisk siluett

En annan tävling i pistolskjutning är en turnering som heter metallisk siluett, där målet är lite annorlunda jämfört med andra pistoltävlingar. Turneringen går ut på att tävlingsdeltagarna ska försöka träffa målet som består av stålsiluetter formade som djur. De måste skjuta ned stålsiluetterna för att kunna få poäng.

Stålsiluetterna placeras ut i rader med fem stycken mål i varje rad. Raderna av stålsiluetter kan spridas ut med ett avstånd på upp till 200 meter från skytten. Beroende på vilken typ av pistol den tävlande skjuter med, bestäms storleken på stålsiluetten och det tillåtna avståndet till mellan mål och skytt.

ISSF-tävlingar

Den internationella Sportskytteorganisationen (ISSF) organiserar en rad olika tävlingar i pistolskytte. ISSF har även kommit upp med en rad olika tävlingsgrenar som finns med i både de olympiska spelen, i världscuper och världsmästerskap. Närmare bestämt är fyra stycken av ISSFs tävlingsgrenar med i de olympiska spelen. Två stycken av ISSFs tävlingsformer ingår i världscuper och världsmästerskap i sportskytte.

ISSFs grenar i pistolskytte har varit ett återkommande element i de olympiska spelen ända sedan den första moderna formen av de olympiska spelen gick av stapeln år 1896. Grenarna utmanar deltagarna att skjuta med ordentlig precision i både låg och hög hastighet. Avstånden till målen i ISSFs tävlingar i pistolskytte varierar mellan 10, 25 och 50 meter.

Pistolerna är designade speciellt för varje sportgren. Det beror på att på pistolerna är så unika i sitt utseende jämfört med andra typer av vapen, som till exempel gevär.

Ett tufft moment är att tävlingsdeltagarna bara får använda en hand för att kunna pricka ett litet mål kallat för oxöga i horisontell riktning.