Tips för nybörjaren

Är du sugen på att lära dig skjuta pistol? Eller är du kanske bara en erfaren skytt som vill bli ännu bättre på att skjuta pistol? Nedan har jag samlat några tips som passar både för nybörjaren och för den rutinerade skytten för att underlätta er start.

Tänk på säkerheten

För att inte en olycka ska ske, är det viktigt att du använder dig av ordentlig säkerhetsutrustning som hörselskydd och skyddsglasögon. Hantera alltid pistolen som om den vore laddad och håll den alltid riktad nedåt. Tänk på att aldrig rikta en pistol mot något som du inte skulle vilja skjuta.

En annan viktig aspekt är att inte gå runt med en laddad pistol, utan ladda den precis innan du har tänkt skjuta. Det är annars lätt att ett skott oavsiktligt går iväg om du skulle korsa ett över staket eller liknande.

Tips för nybörjaren

Placera dig rätt

Positionen är avgörande för hur bra ditt sikte blir. Står du i en bättre position, behöver du inte sikta lika mycket. Ställ dig med ditt främre ben böjt och ditt bakre ben sträckt. Böj dig sedan lite framåt mot pistolen.

Välj rätt öga

Bestäm vilket öga som du ser bäst med. Många tror att bara för att du är vänsterhänt, ser du också bäst med vänster öga och vice versa. Det är inte alltid rätt. Därför är det bra att testa din syn med ett enkelt knep.

Ställ dig upp, peka mot ett objekt som finns på andra sidan rummet. Blunda med ditt vänstra öga och kan du fortfarande se objektet med endast ditt högra öga, har du också bäst syn med höger öga. Om objektet har flyttats under tiden du blundade, öppna ditt vänstra öga och stäng det högra. Om du ser objektet tydligt och klart, har du bäst syn på ditt vänstra öga.

Fokusera och Analysera

Träna på att rikta ditt fokus mot måltavlan. Tänk på att endast fokusera på måltavlan eller målet i fråga utan att låta blicken glida ned på hylsan. Det kräver träning och färdighet för att lyckas koncentrera dig så mycket som möjligt. Ju mer du tränar på att fokusera på målet, desto lättare kommer det vara att sikta rätt.

När du håller på att öva dig på att avfyra och mot all förmodan gör en miss, stanna upp och avbryt skjutandet. Tänk efter vad som gick fel. Se efter om du kanske behöver ändra din position.